Hotline
Whatsapp Hattı
Image

Ayak Bileği Kırıkları

Ayak Bileği Kırıkları 

Ayak bileği kırıkları , ayak bileğindeki bir ya da birden fazla kemiğin ve çevre bağ dokularının (ligamentlerin) hasar görmesi ile olabilir. Ayak bileği kırıkları hem genç hem de yaşlı hastalarımızda görülebilir. Genellikle düşme ya da çarpma sonucu oluşurlar. Tedavisinde ise kişinin ihtiyaçlarına ve ayak bileğindeki kırığın durumuna göre atel, alçılama ya da cerrahi tercih edilebilir.

 

Ayak Bileğinin Yapısı Nasıldır?

Ayak bileği kırıklarını anlamak için öncelikle ayak bileği anatomisini tanımak faydalı olacaktır:

Ayak bileğinin tepe kısmı incik kemiği (tibia)kaval kemiği (fibula) ve ayak bileği kemiği (talus) olmak üzere üç kemikten oluşur. Ayak bölgesinde bulunan kemikler, ayak bileği ekleminin tepesinde, yuvarlak bir bölgeye oturmuş şekilde bulunurlar. Ayak bileği ekleminde, fibröz dokudan oluşan üç ligament, kemikleri birbirine bağlar. Böylece eklemin stabilitesini korur.

Ayak bileğini oluşturan bu kemikler hasar görüp, kırıldığında ise “ayak bileği kırığı”ndan söz edilebilir.

Ayak Bileği Kırığı Neden Olur?

Ayak bileği kırıkları birçok nedenle ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlı ve kemik erimesi olan kişilerde görülme sıklığı çok daha fazladır. Yaşlandıkça kemik ve kas gücü de azaldığı için basit bir çarpma bile kırıklara neden olabilir. Bununla birlikte gençlerde de kaza, spor yaralanmaları, düşme ve travmalar sonucunda kırıklar ortaya çıkabilmektedir.

Ayak Bileği Kırığı Belirtileri Nelerdir?  

Ayak bileği kırığının en belirgin semptomu; ayak bileğindeki yoğun ağrı ve hareket sorunlarıdır. Bununla birlikte;

  • Şişme
  • Morarma
  • Bileğe dokununca artan hassasiyet
  • Ayağın üzerine basamama
  • Ayak bileğinde şekil bozukluğu şikâyetleri de görülebilir.

Kırık ağrıları, taze iken çok yoğun hissedilmeyebilir. Ancak kazanın üzerinden zaman geçtikçe ağrının şiddeti de artacak, dayanılmaz hâle gelecektir.

Ayak Bileği Kırıkları Nasıl Anlaşılır?

ayak bileği kırığının kesin tanısı ortopedi uzmanları tarafından konulabilir. Bu nedenle düşme, çarpma ve kazaların sonucunda oluşan şiddetli ayak bileği ağrılarının hafife alınmaması gerekir. Ayak bileği kırıkları, genellikle röntgen görüntülemesi ile kolayca anlaşılabilir. Ancak kırığın yapısını ve durumunu daha detaylı incelemek için tomografi ve kemik taraması da gerekebilir.

Ayak Bileği Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak bileği kırıkları hem konservatif (cerrahi olmayan) hem de cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir:

  • Eğer kırık stabilse yani ligament hasarı yoksa, alçı ve atel ile tedavi mümkündür. Bu hastalarda önce uzun bacak alçıları daha sonra ise kısa alçılar tercih edilebilir.
  • Kırık ile birlikte ayak bileği ligamentlerinde (çevre dokularında) da hasar varsa ve eklemde gevşeklik söz konusuysa ameliyat tercih edilebilir.

Ayak Bileği Kırığı Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Ayak bileği kırığı ameliyatlarında amaç; cerrahi ile kemikleri uygun pozisyonlara getirerek, kemiklerin kaynamasını sağlamaktır. Bunun için plaklar, vidalar, teller ve gerilim bantları kullanılabilir. Ayak bileği ameliyatlarından sonra, eklemin yeniden eski gücünü kazanması için, fizik tedavi desteği de gerekebilir. ayak bileği kırığı ameliyatları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.

Ayak Bileği Kırıkları Ne Zaman İyileşir?

Kırık iyileşmesini etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır.