Sporcu rehabilitasyonu ; spor yaralanmalarından sonra, eklem ve bağların eski hareket gücüne kavuşabilmesi ve kişinin sağlıklı bir şekilde spora dönebilmesi için yapılır. Sporcu rehabilitasyonunda yapılan egzersiz ve uygulamalar, klasik rehabilitasyon sürecinden farklıdır. Çünkü kişinin yaptığı spora ve hedeflenen iyileşme süresine göre daha yoğun bir programın hazırlanması; vücudun farklı bölgelerinin de çalıştırılması gerekebilir. Uzman bir hekim tarafından hazırlanan rehabilitasyon programı sayesinde kısa süre içerisinde spor yaşamına dönmek mümkündür.
Sporcu rehabilitasyonu; sakatlanan sporcuların kısa sürede spor yaşamlarına dönebilmesi için yapılan rehabilitasyon çalışmalarıdır. Sporcu rehabilitasyonu tek bir egzersizi ya da egzersiz programını içermez. Bunun yerine multidisipliner bir yaklaşıma sahip olan, uzun süreli bir tedavi seçeneğidir.
Sporcuların, yeniden eski eklem ve bağ gücüne sahip olmak için özel ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle klasik rehabilitasyon süreci ile tam iyileşme sağlanamayabilir. Sporcu rehabilitasyonunda spora özgü, fonksiyonel egzersizleri de kapsayan özel bir program hazırlanır. Bu süreçte klasik rehabilitasyon egzersizlerinden de yardım alınabilir. Böylece kondisyon kaybı engellenerek, hastamızın süreçten en yüksek performansı alması sağlanabilir.
Her spor dalında farklı yaralanmalar ön planda olabilir. Ya da bazı yaralanmaların bazı spor dallarında önemi daha fazla olabilir. Örneğin golfçü dirseği (medial epikondilit) bir futbolcunun spor yaşamını ciddi ölçüde etkilemeyebilir. Ancak bir golfçü için oldukça önemlidir. Bu nedenle her spor dalı için farklı yaklaşımlarla rehabilitasyon yapılabilir. Tedavi protokolünü oluştururken kişinin bireysel ihtiyaçlarını, yaralanmanın derecesini de dikkate almak gerekir.
Sport rehabilitasyonu sürecinde birçok farklı teknik kullanılabilir. Yaygın olarak kullanılan yöntemlerden bazıları:
Sporcu rehabilitasyonunun temel amacı hasar gören bölgedeki fonksiyon kayıplarını ve kondisyonun düşmesini önlemektir. Kişinin ağrıyan bölgeleri düşünmeden spor yapabilmesi ve kariyerine kaldığı yerden devam etmesi amaçlanır. Sporcu rehabilitasyonu:
Sporcu rehabilitasyonu, hem spor yaralanmalarının tedavisi amacıyla yapılan cerrahi işlemlerden sonra hem de tek başına, tedavi amacıyla uygulanabilir. Bu noktada yaralanmaya ne zaman müdahale edildiği de oldukça önemlidir. Eğer sakatlığa acil müdahale yapıldıysa, rehabilitasyon ile daha kısa sürede, başarılı sonuçlar almak mümkündür. Geç dönemde ise yine başarılı sonuçlar alınabilir ancak spora dönüş süreci uzayabilir.
Bu nedenle sporcuların rehabilitasyon sürecini hafife almaması önemlidir. Doğru egzersizlerle, doğru sürelerde planlanan bir rehabilitasyon süreci sayesinde hiç sakatlık olmamış gibi spora dönmek bile mümkündür.