Hotline
Whatsapp Hattı
Image

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı, toplumun büyük bir çoğunluğunda görülen ve kişinin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Günümüzde bel fıtığı tedavisinde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebilir. Nedenleri kesin olarak bilinmese de sürekli oturarak çalışan ya da beden gücü ile para kazanan kişilerde bel fıtığı daha sık görülür. Rahatsızlığın neden olduğu şikâyetlere ve seyrine göre de kişiye uygun tedavi yöntemi planlanabilir. Bel fıtığı belirtisi, teşhisi ve tedavisi hakkında daha fazla bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, bel bölgesindeki omurgalarında arasında bulunan diskin yırtılması ve bu bölgedeki sinirleri sıkıştırması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. En tipik özelliği; belde de yoğun şekilde hissedilen, bacağa da yayılabilen ağrıdır. Bel fıtığı, cinsiyet fark etmeksizin, her yaştan hastada görülebilir. İlerlediğinde ise yürümede ve cinsel ilişkide zorluk gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığı nedenleri kesin olarak bilinmese de oluşmasına neden olabilecek pek çok risk faktörü olduğu düşünülmektedir. Genellikle bel bölgesinde zorlayıcı bir hareket sonucu oluşur. Bu hareket esnasında, omurganın arkasında bulunan ve kıkırdak yapının önünde duran yapı yırtılır. İlk aşamalarda bel ağrısı ile kendini belli eden rahatsızlık, ilerledikçe bacaklara da yayılabilir ve sıkışan sinirlerin uç noktasında ağrıyı hissettirir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı;

  • Şiddetli bel ağrısı
  • Ayaklarda uyuşma
  • Yürümede zorluk
  • İleri aşamalarda idrar ve dışkı tutmada güçlük, cinsel fonksiyonların kaybı gibi şikâyetlere neden olabilir.

Bel Fıtığı Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı genellikle;

  • Sürekli masa başında çalışan hastalarda (Ofis çalışanlarında, taksi ve uzun yol şoförlerinde…)
  • Ağır yük kaldırarak, beden gücü ile çalışanlarda
  • Kilo fazlası olanlarda
  • Hamilelik döneminde alınan yoğun kilonun bel omurlarında basınç yaratması durumunda sık görülen bir rahatsızlıktır.

Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Bel fıtığı tanısında ilk aşama fiziksel muayenedir. Uzman ortopedistler, yapılan ilk fiziki muayene sırasında bel fıtığını anlayabilirler. Kesin tanı için ise röntgen, MR ve bilgisayarlı tomografi görüntülerinden faydalanılabilir. Bu sonuçlar klinik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde, kesin tanı konulabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bel fıtığında kişinin şikâyetlerine, hastalığın derecesine ve hastanın yaşına göre uygun tedavi planı yapılabilir. Hafif dereceli bel fıtığı vakalarında ağrı kesici ilaçlar, egzersiz ve fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ancak;

  • Bacaklarda ileri derecede güç kaybı olması
  • İdrar, dışkılama ve cinsel fonksiyonların yitirilmesi durumunda cerrahi tercih edilebilir.

Bel Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Bel fıtığı ameliyatında da diğer cerrahi uygulamalarda olduğu gibi anesteziden kaynaklı riskler ya da enfeksiyon riski olabilir. Bunun dışında, özel bir risk yoktur. Günümüzün gelişmiş mikrocerrahi yöntemleri sayesinde ameliyattan oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. bel fıtığı ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Bel Fıtığı Tekrarlar Mı?

Bazı hastalarımızda, ameliyattan sonra da bel fıtığı tekrarlayabilir. Ancak bu risk, oldukça düşüktür. Genellikle bel fıtığı ameliyatlarından sonra hastalarımızın günlük yaşam kalitesi yükselir. Ancak kişinin yaşam tarzına dikkat etmemesi ve bel fıtığını tetikleyecek alışkanlıklarına devam etmesi durumunda fıtık tekrarlayabilir.

Bel Fıtığını Engellemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yaşam tarzında yapılan bazı değişiklikler ile bel fıtığı ağrılarını önlemek mümkün olabilir:

  • Öncelikle ideal kilonun korunması önemlidir. Kilo almak hem bel fıtığı olma riskini azaltır hem de ağrıları engeller.
  • Hareketsiz yaşam biçiminden kaçınmak gerekir. Yapılan birçok araştırma, düzenli egzersiz yapıldığında bel fıtığının daha az olduğunu göstermektedir.
  • Omurga fizyolojisine uygun hareket etmek de bel fıtığı riskini azaltır. Bir anda fazla yük kaldırmak ya da dikkatsiz bir şekilde bele yüklenmek bel omurlarının hasar görmesine neden olabilir...