Hotline
Whatsapp Hattı
Image

Dirsek Kırıkları

Dirsek Kırıkları 

Dirsek kırıkları , genellikle eklem içi kırıklardır. Bu nedenle tedavisi de oldukça zordur ve uzmanlık ister. Dirsek kırıkları, neden olduğu yoğun ağrı ve hareket kısıtlaması nedeniyle kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde kısıtlar. Doğru tedavi edilmezse, dirsek ekleminde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle kırığın yapısının doğru değerlendirilmesi ve kişinin doğru yönlendirilmesi oldukça önemlidir.

 

Dirsek Ekleminin Yapısı Nasıldır?

Dirsek; kol kemiklerini birleştiren ve ön kolun sağlıklı bir şekilde hareket etmesini sağlayan eklemdir. Üst kol kemiği (humerus) ile ön kol kemikleri (ulna ve radius) arasında bulunur. Aynı zamanda elin rotasyon hareketlerini de sağlar.

Dirsek Kırıkları (Olekranon Kırığı) Nedir?

Tıp dilinde “olekranon” olarak adlandırılan bölge, dirsek büküldüğünde arka kısımda beliren kemik çıkıntısıdır. Sivri ve belirgin olan bu yapı, düşme ve çarpmalar sonucunda yaralanabilir. Özellikle dirseğin üzerine düşülmesi ya da şiddetli darbeler sonucunda kırılabilir. Bu kırıklara “olekranon kırığı” denmektedir.

Dirsek kırıkları sadece olekranon kırığı olarak meydana gelmeyebilir. Birçok farklı dirsek kırığı türü vardır. Özellikle humerus’un alt uç bölgesinde ve radius başında sık görülür.

Dirsek Kırıkları Belirtileri Nelerdir?

Dirsek kırıkları genellikle şiddetli ağrı ve kolu hareket ettirememe şikâyetleri ile kendini gösterir. Kırıklar basit ya da parçalı olabilir. Kırığın türü ağrının şiddetini de etkileyebilir. Bu nedenle bazı kişiler kırığı daha geç fark edebilir. Dirsek kırığı belirtileri:

  • Çarpma, düşme ya da darbe sonrasında dirsekte şiddetli ağrı olması
  • Şişme
  • Morarma
  • Dirseğe dokununca hassasiyet oluşması
  • Dirseği oynatırken acı hissedilmesi
  • Parmaklarda uyuşma hissi
  • Dirseği tam olarak açamama

Dirsek Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dirsek kırıkları, genellikle cerrahi ile tedavi edilir. İlk müdahalede ağrı kesiciler atel ve bandajlar kullanılabilir. Dirsek içi kırıklarının büyük çoğunluğu eklem içi kırıklar olduğu için en başarılı sonuçlar cerrahi ile alınmaktadır. dirsek kırığı ameliyatlarında metal çubuklar (Korshner telleri ) , plak  ve vidalar kullanılarak, eklemin yeniden sağlıklı hâle getirilmesi sağlanmaktadır.

Dirsek Eklemi Kırıklarının Tedavisi Neden Zordur?

Dirsek ekleminin çevresinde birçok tendon, kas, damar ve sinir yapısı bulunur. Eklemin 3 boyutlu yapıda olması ve cerrahi ile bölgeye erişmenin zor olması nedeniyle dirsek kırığı ameliyatları da uzmanlık istemektedir. Dirsek eklemi, aynı zamanda cilt örtüsü en zayıf olan eklemlerimizden biridir. Bu nedenle cerrahi sırasında bu yapıların hasar görme riski de bulunmaktadır. Bu risk, eklem sağlığı için ciddi bir risk olsa da ortopedi uzmanı alanında uzman ve deneyimli olduğu sürece güvenle dirsek ameliyatları yapılabilir.

Dirsek Kırığı Ameliyatlarından Sonra Fizik Tedavi Gerekli Mi?

Dirsek kırığı ameliyatlarından sonra en kısa sürede eklemin hareket ettirilmesi gerekir. Bu nedenle zaman kaybetmeden, egzersizlere başlamak gerekir. Dirseğin yeniden hareket kabiliyetini kazanması için bölgedeki kas ve tendonların güçlendirilmesi çok önemlidir. Fizik tedavi uygulamaları sayesinde kişinin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun bir egzersiz planı yapılabilir. Böylece dirseğe tam açıklık kazandırılır ve tedaviden tam anlamıyla verim alınabilir.

Dirsek Kırığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dirsek kırıklarında tedavi süresi kişinin yaşına ve alışkanlıklarına göre değişebilir.