Ilizarov ve Holyfix gibi dıştan fiksatörlü klasik yöntemler, kemiklerin kaynaması tamamlanana kadar uzun bir bekleme süresi gerektirir. Hastalar, kemikler tamamen güçlenene ve tam anlamıyla kaynayana kadar cihazı bacaklarına bağlı tutmalıdır. Ancak eksternal (dıştan) fiksatörün tutma süresini kısaltmak, Çivi Üzerinden Uzatma (LON) diğer bir adıyla Kombine yöntem gibi yeni tekniklerin geliştirilmesine yol açmıştır. Bu, dış fiksatörün daha erken çıkarılması açısından büyük bir avantaj sağlar. Örneğin, Ilizarov ve Holyfix gibi tamamen dıştan yöntemlerde fiksatör hastanın bacağında 9 ile 12 ay arası tutulurken, Kombine yönteminde dıştan fiksatörler sadece 2 ile 3 ay arası tutabilir. Geleneksel uzatma tedavileriyle karşılaştırıldığında, Kombine yöntem rejenere (yeniden iyileşmiş) kemik için daha iyi konfor ve iç destek sunmaya odaklanan bir teknik olmakla beraber daha düşük komplikasyon oranına, ayrıca uygulama ve maliyet kolaylığına sahip olmaktadır.
Kombine Yönteminin Bileşenleri
Görevi bacağın dışında destekleyici olmasıdır. Başka bir deyişle, uzama döneminde kemiği sabit tutmak için güçlü metalden yapılmış bir materyaldir.
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi metal kalın çubuklar kemiklere pinlerle sabitlenmiştir. Cihaz hedeflenen boy uzatma miktarına göre 2 ile 3 ay arasında tutulur.
İntramedüller çivi, kemiğe sabitleyici olarak kullanılır ve titanyum metalinden oluşmaktadır. Doktor röntgen görüntülerini inceleyerek çivinin boyutuna karar verir (8,5 mm, 10,7 mm, 11,5 mm veya 12,5 mm). Çivi ameliyat sırasında kemik boşluğuna cerrahi olarak yerleştirilmektedir. İntramedüller çivi biyouyumlu olduğu için vücuda zarar verecek herhangi bir element içermez.
1- İlk Ameliyat; Kemiğin medüller (ilik) boşluğuna intramedüller bir çivi yerleştirilir ve ardından bacağa bir dış fiksatör takılır. Hastalar vidaları çevirerek kemiği düzenli olarak günde 1 mm uzatırlar. (Her 6 saatte bir metal anahtarla vida döndürülür / 0,25 mm x 4)
2- Dıştan Fiksatör için Cihaz Çıkarma Ameliyatı; İstenilen boy miktarına ulaşıldığında, elde edilen uzunluğu korumak için çivi vidalarla kilitlenir. Daha sonra dış fiksatör çıkarılır. Kemik kanalında kalan çivi, yeni kemik olgunlaşıp sertleşinceye kadar sabitliği korumaya devam edecektir.
3- İntramedüller Çivi Çıkarma Ameliyatı; Yaklaşık olarak 12- 15 ayda kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra hastanın isteği üzerine intramedüller çiviler çıkarılabilir. Bu işlem yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Kontrol amaçlı bir gece hastanede kaldıktan sonra normal hayatına dönüş yapabilir. Ancak bazı hastalar isteğe bağlı olarak çivi ile yaşamaya devam etmektedir.
Dahili yöntemlere göre bacaklara takılan dış fiksatörler olduğundan hastalar bu süreci daha az konforlu geçirmektedir.
Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı hastalarımızın yaklaşık %70-80’i LON yöntemini seçmektedir.